nuod No Comments

De door de NUOD uitgegeven brochure is bijgewerkt…

Sinds vele jaren is stress de belangrijkste reden voor absenteïsme bij de Openbare Diensten en deze tendens neemt almaar toe. Volgens het MEDEX-jaarverslag 2020 is meer dan een derde (35,99%) van de afwezigheden wegens ziekte in de overheidsdiensten gelinkt aan stress.

Het professionele uitputtingssyndroom of burn-out betekent een niet te overzien probleem met zware consequenties voor de gezondheid van de werknemers. Het is juist daarom dat NUOD besloten heeft deze brochure daaraan te wijden.

Onze vakorganisatie wil twee aspecten belichten:

  • het preventieve aspect laat u toe om een burn-out te onderkennen, de eerste symptomen ervan op te merken, er tegen te vechten en te voorkomen.
  • het informatieve aspect wil u informeren over welke stappen er ondernomen moeten worden en het vinden van een effectieve oplossing als de stress een permanent probleem is geworden en de burn-out niet ver meer af is of reeds aanwezig.

De eerste pagina’s van deze brochure wijden we aan de definitie van de burn-out, de oorzaken, de gevolgen, maar ook de behandeling en de preventie…

Vervolgens zullen we aangeven welke stappen er kunnen of moeten ondernomen worden als een ambtenaar effectief geveld werd door een burn-out.

Spijtig genoeg wordt de FOD Financiën meer en meer geconfronteerd met de problematiek van burn-out. NUOD wil zich meer dan ooit ten dienste stellen van haar leden en zorgen dat ze niet ongeïnformeerd zijn wanneer ze zelf met de symptomen geconfronteerd worden of ze herkennen bij iemand in de omgeving.

Om de bijgewerkte brochure te bekijken, logt u in met uw persoonlijke inloggegevens en klikt u op de volgende cover :