nuod No Comments

Het is weer mogelijk om het gratis nummer te bellen…

Heeft u psychologische of juridische hulp, steun nodig? Bent u betrokken bij een schokkende gebeurtenis of wordt u geconfronteerd met een psychosociaal probleem op het werk of thuis en zou u graag een discreet gesprek hebben met een psycholoog?

Heeft u een privé-gerelateerde juridische vraag?

Bel het gratis nummer 0800/11 0 11.

.

Onze FOD biedt u gratis en anoniem psychologische en juridische ondersteuning, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Hier volgen de details van de geboden ondersteuning (zoals beschreven op het intranet):

Je kan rechtstreeks en onbeperkt 24/7 terecht bij het callcenter met privé- en werk-gerelateerde vragen. Je oproep wordt beantwoord door ervaren professionals die een luisterend oor bieden tijdens een eerste gesprek. Als er nood is aan verdere ondersteuning dan maken zij een afspraak met een ervaren jurist of psycholoog (afhankelijk van de vraag). Bij hen kan je terecht voor:

  • Psychologische ondersteuning: Als je betrokken bent bij een schokkende gebeurtenis (ernstig ongeval, agressie,…) of geconfronteerd bent met een psychosociaal probleem (conflict met collega, stresssituatie,…), dan kan je voor maximaal 6 sessies (per kalenderjaar) terecht bij een erkend psycholoog die samenwerkt met de externe partner.
    NB : In het licht van dit nieuwe aanbod is de vorige procedure (terugbetaling via aangifte van schuldvordering) vanaf 9 december 2021 niet langer geldig.
  • Juridische ondersteuning: Als je een privé-gerelateerde juridische vraag hebt (bv. de wetgeving inzake scheiding, alimentatie, erfenis, huurcontracten, verzekeringscontracten, verkeerswet …), dan helpt een ervaren jurist je telefonisch verder. U heeft per kalenderjaar recht op maximum 3 telefonische sessies.

Je zal zo snel mogelijk verder geholpen worden in functie van de dringendheid van je vraag. De eerste begeleidingssessie zal plaatsvinden binnen de 24 u. tot maximum 3 werkdagen.

Waar zullen de sessies plaatsvinden?
  • De sessies met de jurist gaan uitsluitend telefonisch door.
  • De sessies met een psycholoog kunnen doorgaan:
    o Via videocall (Teams, Whatsapp of Skype);
    o In de praktijk van de psycholoog. Opgelet, de vervoerskosten en/of parkeerkosten worden niet terugbetaald;
    o Bij je thuis of op kantoor. Afhankelijk van de problematiek, ernst en urgentie kan de psycholoog zich verplaatsen (naar u thuis of uw kantoor). Dit kan bijvoorbeeld zijn voor psychologische ondersteuning aan een groep medewerkers die betrokken zijn bij eenzelfde incident (agressie, arbeidsongeval,…) of indien het kabinet van de psycholoog op meer dan 25 km ligt van een kantoor van FOD Financiën.
Vertrouwelijkheid gegarandeerd

Tijdens het eerste gesprek zullen diverse gegevens worden gevraagd. Het departement garandeert dat:

  • deze gegevens enkel gebruikt worden om een lokale hulpverlener aan te stellen en voor statistische doeleinden. Onder alle omstandigheden wordt uw anonimiteit verzekerd!
  • geen enkele andere vertrouwelijke en persoonlijke informatie, waaronder ook de inhoud van het gesprek, wordt gedeeld. In het belang van je begeleiding kan het soms wenselijk zijn om bepaalde informatie te delen met derden die eveneens gehouden zijn aan beroepsgeheim: de werkgever (SPOC) bijvoorbeeld bij pesten op het werk, de arbeidsgeneesheer bijvoorbeeld in geval van re-integratie, enz.. Deze informatie wordt echter slechts gedeeld wanneer u uitdrukkelijke schriftelijke toestemming geeft. U bepaalt zelf of er al dan niet specifieke vertrouwelijke informatie mag worden gecommuniceerd of u toch liever uw anonimiteit wilt behouden. U kunt deze keuze maken in het document ter bescherming van de privacy dat de psycholoog of jurist u kan bezorgen.

De herstart van deze mogelijkheid (uitgebreid met juridische ondersteuning) is positief nieuws en moet onder de aandacht worden gebracht! Als u het nodig hebt, aarzel dan niet om het te gebruiken.

Het kan een nuttig instrument zijn, alhoewel het verre van toereikend is gezien de explosieve toename van het aantal burn-outs en stress-gerelateerd ziekteverzuim.

De oorzaken van het probleem aanpakken zou ook goed zijn…

Zoals reeds gezegd, is het aan onze werkgever om de werkomstandigheden te optimaliseren om alzo stress te beperken. Er moeten oplossingen worden gevonden en geïmplementeerd.

En hier knelt het schoentje.

In plaats van de oorzaken van stress direct aan de bron aan te pakken, lijken onze managers zich te beperken tot het hier en daar organiseren van kleine acties om te proberen uw stressbeheersing te verbeteren.

Het is echter tijd dat de ministers en andere managers het probleem bij de wortel aanpakken en echte oplossingen aandragen. Een paar voorbeelden:

  • Extra middelen, waardoor we onze taken naar behoren kunnen vervullen! Zonder extra personeel en middelen kan de situatie alleen maar verslechteren.
  • De ambtenaren meer vertrouwen geven en
  • autonomie in hun werk!
  • Stop met blind en buitensporig belang te hechten aan allerlei statistieken!
  • Bied echte carrièremogelijkheden aan de ambtenaren!

.

Indien u psychologische of juridische bijstand nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij zullen u in contact brengen met leden van ons individueel bijstandsteam.

Bel ons op 03/226.28.01 of stuur ons een e-mail op info@nuod-financien.be.

U kunt ook praten met uw syndicaal afgevaardigde. Hij of zij zal u de weg wijzen naar de juiste mensen, u steunen en u door het proces begeleiden.