nuod No Comments

Of ‘hoe kan je kandidaten totaal demotiveren’.

Na maanden, of zelfs jaren wachten, werden enkele weken geleden eindelijk de proeven voor de overgang naar niveau A aangekondigd…

Maar hoe zit het met de vaagheid van de te bestuderen materie?

De NUOD heeft de overheid hierover ondervraagd, zonder een passend antwoord te krijgen.

Vele kandidaten hebben een universitaire opleiding gevolgd die rechtstreeks verband houdt met fiscaliteit, hebben de (allesbehalve voor de hand liggende) proeven voor belastingdeskundigen afgelegd… Het is bijzonder moeilijk voor hen om te vernemen dat bijkomende technische proeven worden georganiseerd omdat sommigen van hen “gemakkelijke” universitaire opleidingen hebben gevolgd. Dit is beledigend. Vooral omdat het het departement zelf was die het cursusprogramma valideerde.

Kandidaten zitten met zoveel onzekerheden dat zij totaal hulpeloos zijn. Niet alleen laat de overheid hen jaren wachten, zij geeft hen evenmin een voorbereidingscursus voor het examen. Zij lijkt er bovendien genoegen in te scheppen een dichte mist rond deze examens te creëren.

Onze FOD wil kandidaten volledig demotiveren en hoge uitvalpercentages veroorzaken, wat zij op geen andere manier zou kunnen bekomen.

Dit gebrek aan begeleiding in de loopbaan van de ambtenaren is schandalig. Of luidt de ultieme boodschap misschien: “Je wilde loopbaanexamens …wel hier zijn ze dan” of nog “Je wilt carrière maken, verlaat dan de FOD Financiën“?