Wat gaat er nu gebeuren?
Het directiecomité blijft bij zijn standpunt en legt een verplichte terugkeer naar kantoor op van twee dagen per week vanaf 1 januari 2025.
Klik HIER om je mening te geven over deze beslissing en je reactie daarop.
.
Zoals je ongetwijfeld op 14 oktober op het intranet hebt ontdekt, zal de overheid vanaf 2025 alle werknemers verplichten om minstens twee dagen per week, en IEDERE week, naar kantoor te komen.
Er is een nieuwe omzendbrief (van de voorzitter van het directiecomité van 14 oktober 2024 inzake telewerk gepubliceerd.
Ondanks jullie 5000 handtekeningen en de negatieve standpunten, zet het directiecomité door en gaat verder!
Het verklaart dat de discussies met de vakbonden voorbij zijn. Er zijn weliswaar enkele aanpassingen aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp, maar die zijn volgens ons grotendeels onvoldoende.
Laten we de balans opmaken:
1. Wij zijn geen telewerk extremisten!
De NUOD heeft nooit geëist dat medewerkers 100% van de tijd telewerken! We erkennen het belang van aanwezigheid op kantoor om momenten van samenwerking binnen diensten te creëren. Dit kan één keer per week, elke twee of drie weken, of zelfs elke maand, afhankelijk van de werkelijke behoeften van de dienst.
2. Een gebrek aan openheid en bereidheid om te luisteren!
Vanaf het begin heeft de NUOD de autoriteiten gewezen op de schadelijke gevolgen van deze beslissing. We deden constructieve voorstellen.
We stonden open voor discussie, maar er werd niet naar ons geluisterd. Flexibiliteit bij de FOD Financiën, opgebouwd met de NUOD, is een sterk punt van onze afdeling. Hieraan tornen is onbegrijpelijk en desastreus voor het personeel en de afdeling, zowel wat betreft motivatie als aanwerving.
Hoe kan het management een groot aantal verhuislocaties afschaffen, dynamic office light invoeren, het aantal werkplekken en de beschikbare apparatuur drastisch verminderen en vervolgens eisen dat iedereen terugkeert naar kantoor? Waar is de consistentie?
Om de cohesie te versterken? Met medewerkers verspreid over het hele gebouw? We begrijpen het doel, maar onder de huidige omstandigheden zal deze maatregel het doek niet bereiken.
Er zijn veel vragen en misverstanden. Hier zijn maar een paar voorbeelden:
Hoe kunnen ze een terugkeer naar kantoor opleggen in de huidige werkomstandigheden, waar een hoge aanwezigheid geen efficiënt en productief werk mogelijk maakt?
Waarom vasthouden aan een wekelijks aanwezigheidsquotum dat de flexibiliteit aanzienlijk vermindert en het evenwicht tussen werk en privé in gevaar brengt? Een flexibiliteit die het mogelijk had gemaakt deeltijdwerk en andere afwezigheden te verminderen?
Waarom geen compromis sluiten, met name wat betreft de periode waarin het aanwezigheidsquotum op kantoor wordt gecontroleerd (bijvoorbeeld driemaandelijks, maandelijks of ten minste tweewekelijks), met het risico dat veel personeelsleden kwetsbaarder worden?
Waarom bepaalde personeelsleden straffen, zoals degenen die gebruik maken van satellietkantoren of degenen die op 80% werken? Soms worden teamvergaderingen in satellietkantoren georganiseerd vanwege de afstanden. Dit weigeren is dogmatisch en infantiliseert de afdelingshoofden.
Wil de FOD Financiën echt de productiviteit van het personeel verminderen?
Lees er meer over in ons speciaal verslag.
3. Standpunt van de NUOD
De NUOD – Sector Financiën eist immers optimale werkomstandigheden voor alle personeelsleden van de FOD Financiën, ook binnen de gebouwen van de FOD Financiën en bij de personeelsleden thuis.
De voorbije jaren zijn de werkomstandigheden in de kantoren sterk verslechterd als gevolg van verschillende bestuurlijke en politieke keuzes (afschaffing van talrijke locaties, centralisatie in grote gebouwen, invoering van een dynamic office light (afschaffing van vaste werkplekken, clean deskprincipe, afschaffing van persoonlijke kasten, gebrek aan grote schermen, enz.), nieuwe organisatie voor telefonie, energiebesparingsplan…).
Verplichten alle personeelsleden om twee dagen per week op kantoor aanwezig te zijn, is een contraproductieve beslissing; niet aangepast aan de huidige en toekomstige werkomstandigheden binnen de FOD Financiën; collectief ontoereikend; schadelijk voor het evenwicht tussen werk en privéleven van het personeel; oneerlijk, disproportioneel en demotiverend.
Daarom verwerpen we de beslissing van het directiecomité.
We betreuren het gebrek aan dialoog. De gevraagde aanpassingen zijn niet onrealistisch en zouden alle partijen ten goede komen.
Probleemsituaties zijn uiterst zeldzaam. Andere oplossingen zijn mogelijk in geval van eenmalige storingen.
We verwerpen ook deze limiet die op weekbasis wordt berekend en die de flexibiliteit voor het personeel drastisch vermindert.
Wat de definitie van de kantoorwerkdag betreft, eist de NUOD dat alles wat geen telewerkdag is, als een kantoorwerkdag moet worden beschouwd. Het is bijvoorbeeld ondenkbaar dat een dag die in een satellietkantoor wordt doorgebracht, niet als een kantoorwerkdag wordt beschouwd.
Een reorganisatie is denkbaar, maar dan wel op een goede basis en door echt te luisteren naar de opmerkingen van medewerkers en afdelingshoofden.
In het kader van een constructieve dialoog betreuren we ook het gebrek aan een gemotiveerde reactie op de weigering van de voorgestelde constructieve en redelijke aanpassingen.
En nu?
Zoals beloofd, komen we na berichtgeving van het directiecomité bij jullie terug. Het is nu cruciaal dat we samen beslissen of we wel of niet reageren…
Geef je mening door het volgende formulier in te vullen
Het kost je minder dan 5 minuten.
En moedig je collega’s aan om mee te doen.
Vanaf november zullen we jullie antwoorden samen analyseren.